Om Kajsa

Som dotter till Leif Witasp var det ingen större överraskning att det kom att bli hästar som upptog största delen av Kajsas liv.

– Jag är infödd i det och hästbiten sen liten. Det har alltid varit hästar för hela slanten, berättar Kajsa.

Hon började sin tävlingsbana redan som ung då hon tillsammans med Petrus V och Ganne tävlade flitigt i ponnytrav runt om i Sverige.
Efter avslutade ekonomistudier på gymnasiet tog dock de stora hästarna över helt och Kajsa började jobba hos pappa Leif. Allt tid har inte tillbringats i Dalarna utan det det har blivit ett par avstickare. Förutom att ha jobbat på stallets filial i Åby i nästan två år har Kajsa även gjort kortare sejourer till USA och Frankrike.

1991 åkte jag över till USA en tid och sedan tillbringade jag vintermeetinget 1996 i Frankrike.

Med tiden så började den egna kuskkarriären att rulla på ordentligt och Kajsa skördade fina framgångar runt om i landet.

Castor Café och Carl Otto är två hästar som betytt väldigt mycket för mig och med dem vann jag många roliga segrar. En seger jag aldrig kommer att glömma var när jag vann Juliloppet på Örebro med Castor Café. Det var det första större lopp jag körde.

I takt med framgångarna ökade även efterfrågan på Kajsas kusktjänster och det var just en av anledningarna till att hon tog steget och blev egen proffstränare .

Det kom allt eftersom men var inget som var förutbestämt. Den största anledningen var att få köra mer lopp. Jag hade många amatörer att köra och enligt dåvarande regler så fick jag inte köra mot Leifs hästar, vilket gick bra när jag hade egen proffslicens.

2003 kvitterade Kajsa ut sin A-licens och körde under det året in nästan 3 miljoner kronor. Nästkommande år blev snäppet värre. Efter avslutad säsong hade hon kört in drygt 4 miljoner kronor och som kronan på verket blivit andra svenska kvinna att vinna ett championat, då hon blev segerrikaste kusk på Romme 2004. Det var även platsen där hon svarade för en högst unik bragd. Som första kvinnliga kusk i Sverige tog hon fem segrar samma tävlingsdag!

Allt gick bara som det skulle den dagen och hur man än gjorde så blev det rätt. Ändå brände jag med en favorit och nu satsar vi på sex segrar, skrattar Kajsa.