Rörelsen

Kajsa Frick tränar sina hästar dels på travbanan i Rättvik och dels i Nittsjö ca en kilometer därifrån. Genom åren har man byggt upp en träningsanläggning i absolut toppklass.

Stallet i Nittsjö smälter perfekt in i den vackra dalamiljön. Här tränar hästarna på rakbana och styrkebanan och givetvis på de oändliga skogsslingorna.
Stallet på travbanan är byggt 1998 och delat i två avdelningar om 12 boxar i varje. Här kan hästarna träna på själva tävlingsbanan, men även här finns rakbana. Dessutom skogsvägarna på sandjord.


Träningen anpassas utefter varje individs behov men utgörs till största del av träning varannan dag. Unghästarna börjar köras in i september som ettåringar och sätts i vagn i början av oktober. Till en början körs de uteslutande på tävlingsbanan i Rättvik och får sedan fortsätta sin träning på skogsvägarna fram till mitten av februari. Därefter läggs det in ett heat på banan i veckan och dosen ökas sedan fram till premielopp som körs under oktober, november.
Unghästarna körs mycket men inga höga tempon. I undantagsfall kan starter som tvååring vara aktuellt, men då endast för de individer som utvecklas tidigt.


Starthästarna får i regel ta det väldigt lugnt mellan loppen och man kör sällan snabbare än 45-tempo på styrkebanan. Detta i kombination med mycket långsamkörning gör att hästarna håller sig pigga och fräscha. Ibland kan dock ett snabbjobb läggas in mellan starttillfällena. Då värms hästarna först på skogsbanan och körs därefter 4×800 meter. Tempot ligger i regel runt 1.35-1.40.

Foder är något som Kajsa lägger stor vikt vid och förutom noga utvalt kraftfoder och hösilage får hästarna extra C-vitamin. Detta göra att de väldigt sällan är förkylda eller har halsproblem. En annan åtgärd för att hålla hästarna vid god vigör är alternativbehandling. En massör besöker stallet var tredje vecka och går igenom hästarna, samt stretchar dem och ev. behandlar med laser.

Det är inte bara själva hästdelen man är duktig på. Stall Witasp/Frick har blivit känt för att måna om sin kunder på bästa sätt. Att vara hästägare hos stall Witasp/Frick innebär många fler plusvärden än att ”bara” få se sin häst vinna på travbanan.